Karnawałowe łososie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kieszonki:
Ciasto francuskie rozwijamy na stole i smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem wegety. Dzielimy je na 8 kwadratowych części. Do każdej z nich dodajemy trochę startego sera i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Zwijamy rogi do środka tak, aby powstały nam zamknięte kieszonki. Ciasto z zewnątrz znów smarujemy jajkiem, oraz posypujemy mieloną papryką.
Pieczemy kieszonki w piecu: 15-20 minut, temp. 180 stopni.
2.Sos:
Mieszamy śmietanę, majonez, i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3.Po wyjęciu z pieca na kieszonki kładziemy po plastrze łososia i polewamy sosem czosnkowym.
Porady
Smak potrawy można wzmocnić dodając do sosu więcej czosnku, ale nie można przesadzić z jego ilością, aby nie stracić smaku łososia.
Komentarze