Karnawałowe łososie

0 (0 ocen)

  • 15 min

Doskonały rarytas dla wielbicieli łososia i ciasta francuskiego.

  • 15 min

Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego, połowa papryki czerwonej, łyżka mielonej papryki (ostrej, lub łagodnej), jajko, ser żółty, pół łyżeczki wegety, opakowanie wędzonego łososia w plastrach, pół kubka śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, pieprz, sól.

Karnawałowe łososie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kieszonki:
    Ciasto francuskie rozwijamy na stole i smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem wegety. Dzielimy je na 8 kwadratowych części. Do każdej z nich dodajemy trochę startego sera i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Zwijamy rogi do środka tak, aby powstały nam zamknięte kieszonki. Ciasto z zewnątrz znów smarujemy jajkiem, oraz posypujemy mieloną papryką.
    Pieczemy kieszonki w piecu: 15-20 minut, temp. 180 stopni.
  • 2. Sos:
    Mieszamy śmietanę, majonez, i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 3. Po wyjęciu z pieca na kieszonki kładziemy po plastrze łososia i polewamy sosem czosnkowym.

Porady

Smak potrawy można wzmocnić dodając do sosu więcej czosnku, ale nie można przesadzić z jego ilością, aby nie stracić smaku łososia.

Komentarze

Podobne przepisy