Karmelek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Słodkie pyszne ciasto.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    0,5 szkl. mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego gotowanego
    1 margaryna

    Polewa:
    0,5 szkl. cukru
    4 łyżki mleka
    0,25 kostki margaryny
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    2 opakowania małych biszkoptów
    coś do nasączenia

Karmelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ubić trzepaczką na półsztywno, dodać cukier i ubijać. Następnie dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodawać powoli po jednej łyżce. Biszkopt wlać do formy i piec ok 35 min. Gdy wystygnie nasączyć.
  • 2. Krem
    Do mleka dodawać ciągle miksując po jednej łyżce margaryny.
  • 3. Polewa
    Wszystkie składniki rozpuścić, zagotować i przestudzić.
  • 4. Przełożenie ciasta
    Na nasączony biszkopt położyć krem i poukładać również nasączone biszkopty. Całość polać przestudzoną polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy