Kawowy karmelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto : Ubijamy 6 białek na sztywno, dodajemy cukry, następnie żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 30 min, aż się zarumieni.
2.Masa budyniowa : Gotujemy budynie na 3 szklankach mleka, dodajemy cukier. Po wystudzeniu dodajemy margarynę.
3.Biszkopt kroimy na dwie części. Pierwszą część nasączamy kawą rozpuszczoną w wódce i ciepłej wodzie. Następnie wykładamy kolejno masę budyniową, drugą część biszkoptu, kajmak i masę śmietankową. Wstawić do lodówki na 2 h.
4.Masa śmietankowa : Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier i aromat. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, studzimy. Następnie dodajemy do śmietany i lekko mieszamy.
Porady
Wierzch ciasta można posypać kawałkami czekolady o smaku cappuccino.
Komentarze