ciasto słonecznikowy karmelek -z prażonym słonecznikiem i masą karmelową

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto karmeLOVE , wspaniałe, rozpływające się w ustach z pysznym prażonym słonecznikiem :-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT

    6 jajek
    3/4 szkl cukru
    6 łyżek oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1,5 szklanki mąki pszennej tortowej


    MASA

    2 budynie karmelowe 40g
    8-10 łyżek cukru
    2 łyzki mąki pszennej
    1 litr mleka
    250g masła lub margaryny

    SŁONECZNIK PRAŻONY

    300g słonecznika
    120g masła
    2 łyżki mleka
    1 cukier waniliowy
    0,5 szkl cukru pudru

    PONCZ

    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka cukru
    5 łyżek wódki
    3/4 szkl przegotowanej wody

Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto słonecznikowy karmelek -z prażonym słonecznikiem i masą karmelową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • boszkopt 1. Najpierw przygotowujemy biszkopt.
    Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno

    dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Następnie dodajemy cukier. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao mieszamy i dodajemy do masy, wszystko delikatnie miksujemy, na koniec dodajemy olej-miksujemy.

    Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wylewamy masę. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170-180 stopni.

    Studzimy, ostudzony biszkopt kroimy na 2 blaty.
  • budynie karmelowe 2. MASA

    Mleko wlewamy do gara. Zostawiamy tylko około 3/4 szklanki.

    Do 3/4 szklanki mleka wsypujemy 2 budynie karmelowe, mąkę oraz cukier, dokładnie miksujemy na gładką masę.

    Wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy jak budyń.
    Studzimy!
    Margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce zimny budyń karmelowy. I masa gotowa :-)
  • uprażony słonecznik 3. PRAŻONY SŁONECZNIK

    Do garnka dajemy masło, mleko,cukier puder i cukier waniliowy, na małym ogniu rozpuszczamy i mieszamy ze sobą, tak by masło się nie przypaliło.
    Następnie wsypujemy słonecznik i mieszamy dokładnie, trzymamy na ogniu chwilkę.

    następnie wylewamy masę na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.Wyrównujemy.
    Słonecznik prażymy około 10-15 minut w temperaturze 180-190 stopni.


    WAŻNE podczas prażenia musimy mieszać słonecznik by się nie przypalił, prażymy na złoty kolor.
    Studzimy, gdy słonecznik jest zimny, łamiemy, drobimy go rękami.



  • poncz 4. PONCZ

    Kawę oraz cukier zalewamy gorąca wodą. Studzimy. Następnie dodajemy wódkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować