Ciasto słonecznikowy karmelek -z prażonym słonecznikiem i masą karmelową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy biszkopt.
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno
dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Następnie dodajemy cukier. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao mieszamy i dodajemy do masy, wszystko delikatnie miksujemy, na koniec dodajemy olej-miksujemy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wylewamy masę. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Studzimy, ostudzony biszkopt kroimy na 2 blaty.
2.MASA
Mleko wlewamy do gara. Zostawiamy tylko około 3/4 szklanki.
Do 3/4 szklanki mleka wsypujemy 2 budynie karmelowe, mąkę oraz cukier, dokładnie miksujemy na gładką masę.
Wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy jak budyń.
Studzimy!
Margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce zimny budyń karmelowy. I masa gotowa :-)
3.PRAŻONY SŁONECZNIK
Do garnka dajemy masło, mleko,cukier puder i cukier waniliowy, na małym ogniu rozpuszczamy i mieszamy ze sobą, tak by masło się nie przypaliło.
Następnie wsypujemy słonecznik i mieszamy dokładnie, trzymamy na ogniu chwilkę.
następnie wylewamy masę na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.Wyrównujemy.
Słonecznik prażymy około 10-15 minut w temperaturze 180-190 stopni.
WAŻNE podczas prażenia musimy mieszać słonecznik by się nie przypalił, prażymy na złoty kolor.
Studzimy, gdy słonecznik jest zimny, łamiemy, drobimy go rękami.
4.PONCZ
Kawę oraz cukier zalewamy gorąca wodą. Studzimy. Następnie dodajemy wódkę.
Komentarze