ciasto słonecznikowy karmelek -z prażonym słonecznikiem i masą karmelową

  • wyświetlono: 4578 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Ciasto karmeLOVE , wspaniałe, rozpływające się w ustach z pysznym prażonym słonecznikiem :-)

P1018962_Fotor
  • 90min

Składniki

BISZKOPT

6 jajek
3/4 szkl cukru
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej


MASA

2 budynie karmelowe 40g
8-10 łyżek cukru
2 łyzki mąki pszennej
1 litr mleka
250g masła lub margaryny

SŁONECZNIK PRAŻONY

300g słonecznika
120g masła
2 łyżki mleka
1 cukier waniliowy
0,5 szkl cukru pudru

PONCZ

2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru
5 łyżek wódki
3/4 szkl przegotowanej wody

Sposób przygotowania przepisu:

ciasto słonecznikowy karmelek -z prażonym słonecznikiem i masą karmelową

  • boszkopt1. Najpierw przygotowujemy biszkopt.
    Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno

    dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Następnie dodajemy cukier. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao mieszamy i dodajemy do masy, wszystko delikatnie miksujemy, na koniec dodajemy olej-miksujemy.

    Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wylewamy masę. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170-180 stopni.

    Studzimy, ostudzony biszkopt kroimy na 2 blaty.
  • budynie karmelowe2. MASA

    Mleko wlewamy do gara. Zostawiamy tylko około 3/4 szklanki.

    Do 3/4 szklanki mleka wsypujemy 2 budynie karmelowe, mąkę oraz cukier, dokładnie miksujemy na gładką masę.

    Wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy jak budyń.
    Studzimy!
    Margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce zimny budyń karmelowy. I masa gotowa :-)
  • uprażony słonecznik3. PRAŻONY SŁONECZNIK

    Do garnka dajemy masło, mleko,cukier puder i cukier waniliowy, na małym ogniu rozpuszczamy i mieszamy ze sobą, tak by masło się nie przypaliło.
    Następnie wsypujemy słonecznik i mieszamy dokładnie, trzymamy na ogniu chwilkę.

    następnie wylewamy masę na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.Wyrównujemy.
    Słonecznik prażymy około 10-15 minut w temperaturze 180-190 stopni.


    WAŻNE podczas prażenia musimy mieszać słonecznik by się nie przypalił, prażymy na złoty kolor.
    Studzimy, gdy słonecznik jest zimny, łamiemy, drobimy go rękami.



  • poncz4. PONCZ

    Kawę oraz cukier zalewamy gorąca wodą. Studzimy. Następnie dodajemy wódkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

krówka

Dodane przez: Lussy1409

Krówka z prażonym słonecznikiem

coś dla wielbicieli mocno słodkich...

Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem

Dodane przez: PrzepisyAleksandry

Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem

Niesamowite! Najlepsze jakie w...

SERNIK Z SŁONECZNIKIEM I MASĄ KAJMAKOWĄ

Dodane przez: renia281

SERNIK Z SŁONECZNIKIEM I MASA KAJMAKOWĄ

Przepyszny sernik z pianą orzechową...

Karmelek

Dodane przez: dorota w

Ciasto Karmelek

Bardzo cienkie blaty ciasta którego...

z kawą

Dodane przez: juchab

Ciasto z kremem kawowym i prażonym kokosem

Lekkie i bardzo smaczne!

Gryczane ciasto czekoladowe

Dodane przez: anemon

Gryczane ciasto czekoladowe z masą karmelową...

Smaczny sposób na przemycenie zdrowych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE