REKLAMA

Ciasto Karmelek

wyświetlono: 6021 | dodany do książki kucharskiej: 22 | polecenia: 0

Bardzo cienkie blaty ciasta którego bazą jest mleko skondensowane słodzone przekładane są masą kajmakową. Wyszło przepysznie! Blaty ciasta zaraz po upieczeniu już są dość miękkie a po przełożeniu i leżakowaniu wręcz rozpływa się w ustach :)

opublikowany: 23.01.2017
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
    3 duże jajka
    200 g mąki pszennej
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia

    masa kajmakowa:
    1 puszka kajmaku
    250 g miękkiego masła
    1 i 1/2 szklanki mleka
    budyń waniliowy bez cukru

Ocena:

(średnia 4.5 z 196 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski wlać mleko skondensowane słodzone, dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na jednolitą masę. ciasto będzie bardzo płynne. Podzielić na 6 równych porcji (będzie po ok. 5 łyżek ciasta).
    Do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm wylewać porcje ciasta, rozsmarować po całości (miejscami może się wydawać że prześwituje papier). Od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 6-7 minut do lekkiego zrumienienia brzegów. Z jeszcze gorącego ciasta oderwać papier. Upiec wszystkie porcje ciasta, a gotowe przekładać papierem do pieczenia by ciasto studząc się nie posklejało się ze sobą.
  • 2. masa:
    Do rondelka wlać 1 szklankę mleka, zagotować. Do 1/2 szklanki mleka wsypać budyń, wymieszać, wlać do gorącego mleka, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 20-30 sekund. Gotowy budyń przelać do miski, przykryć folią tak by dotykała powierzchni. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
    Miękkie masło przełożyć do miski, miksować dodając masę kajmakową. następnie dodawać ostudzony budyń.
    Gotową masę podzielić na 6 równych porcji. Masą przekładać blaty ciasta. Wierzch można posypać posypką cukrową. Wstawić na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: angelikap angelikap

Karmelek

Pychotka!

kategoria: Ciasta Desery karmel opublikowany: 15.10.2012 | wyświetlono: 2346 Książki kucharskie: 34 | Polecenia: 0
Dodane przez: paulinakyjoch paulinakyjoch

Kawowy karmelek

To ciasto znika w moim domu najszybciej, nawet się nie obejrzę, a już zostały po nim tylko okruszki :)

kategoria: Desery biszkopty kajmak opublikowany: 09.12.2013 | wyświetlono: 465 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: nastolatki nastolatki

Karmelek

Słodkie pyszne ciasto.

kategoria: Ciasta Desery biszkopty krem karmel opublikowany: 05.10.2012 | wyświetlono: 369 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Ciasto Lion

Przepyszne... i bardzo słodkie ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach. Wspaniałe z filiżanką kawy.

kategoria: Ciasta do kawy kremówka Desery kajmak herbaty krem opublikowany: 22.11.2015 | wyświetlono: 46716 Książki kucharskie: 64 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE