Karkówka z piekarnika

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszna karkóweczka z pieczarkami , zapiekana z sosem , świetna na kolację we dwoje

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - karkówka plastry: 4 plastry
    - pieczarki: 500 gramów
    - cebula: 3 sztuki
    - ogórki kiszone: 3 sztuki
    - kwas ogórkowy(zalewa z kiszonych ogórków): 0.5 szklanki
    - ketchup pikantny: 2 łyżki
    - przecier pomidorowy: 1 łyżka
    - pieprz, sól, majeranek: 1 szczypta
    - mąka do obtoczenia: 2 łyżki

Karkówka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę posypać solą, pieprzem, majerankiem. Obtoczyć w mące i usmażyć.Na tłuszczu pozostałym ze smażenia udusić cebulę. pieczarki pokroić,przyprawić solą i pieprzem i dusić, aż odparują. Ogórki pokroić w kostkę.
  • 2. Sos: wymieszać zalewę z ogórków, przecier i ketchup.
  • 3. Karkówkę ułożyć w naczyniu, przykryć cebulą, pieczarkami i pokrojonymi w kostkę ogórkami. Zalać sosem. piec ok. 90 min w temp. 180 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy