Karkówka pod pierzyką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest to bardzo smaczna potrawa, która smakuje całej mojej rodzince. Przepis dostałam od mojej babci, która od lat zachwyca wszystkich tym specjałem.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej bez kości
    3 średnie cebule
    0,5 kg pieczarek
    2 czerwone papryki
    sól
    pieprz
    oliwa

Karkówka pod pierzyką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karkówka pod pierzynką 1. Karkówkę kroimy na plastry ok. 0,5 cm solimy i pieprzymy. Pieczarki i cebule obrać, pokroić w plastry, następnie poddusić na niewielkiej ilości tłuszczu, posolić do smaku. Farsz rozłożyć na plastrach karkówki. Przykryć ćwiartką papryki. Posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 60 min. Podawać z ziemniakami.

Porady

Równie smaczna jest karkówka podana z ziemniakami polanymi sosem pieczarkowym lub z bułką.

Komentarze

Podobne przepisy