Karkówka pieczona w płatkach czosnku

0 (0 ocen)

Karkówka pieczona w płatkach suszonego czosnku jest aromatyczna i bardzo smaczna. Idealnie się sprawdza na kanapki lub jako danie obiadowe.

Składniki:

  • 2 kilogramy karkówki
    czosnek w płatkach
    Marynata:
    2 łyżeczki marynata staropolskiej
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka soli
    1/4 szklanki oleju

Karkówka pieczona w płatkach czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Karkówkę myjemy, osuszamy, do miseczki wlewamy olej, dodajemy pozostałe składniki marynaty, dokładnie mieszamy. Dokładnie nacieramy mięso, przekładamy do miski, obkładamy płatkami czosnku, miskę z mięsem zawijamy w folię, na trzy dni wstawiamy do lodówki. Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Upieczone mięso przed krojeniem mocno schładzamy, będzie się lepiej kroiło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy