Kargule z botwinką i dymką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Zapomniane przeze mnie kotleciki kargule. Najczęściej przygotowuje się je z piersi kurczaka – ja jednak przygotowałam jej ze schabu , który zalegał mi w zamrażalce. Dodałam do nich botwinkę i dymkę. A , że schabik lubi smalec więc usmażyłam kotleciki na smalcu. Kotleciki wyszły przepyszne i zdrowe . Idealne na przemycenie warzyw dla naszych pociesz ponieważ nie czuć mocno buraczkami ani cebulką – spróbujcie !!

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 500 g schabu w plastrach

    1 mały pęczek botwinki

    2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem

    2 jajka z podwójnym żółtkiem

    4 czubate łyżki mąki pszennej

    sól, pieprz do smaku

    smalec do smażenia

Kargule z botwinką i dymką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Schab kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski

    2. Buraczki kroimy w drobniutką kotkę a liście z łodygami siekamy

    3. Dymkę wraz ze szczypiorkiem kroimy w cieniutkie plasterki

    4. Warzywa dodajemy do schabu, wbijamy jajka i dodajemy mąki. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy

    5. Na patelni rozgrzewamy smalec. Za pomocą łyżki nakładamy porcję i smażymy na rumiano z oby dwóch stron

Komentarze

Podobne przepisy