Karczkoburgery

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Odmiana dla klasycznego hamburgera. Polecam karczkoburger jest chrupiący i przepyszny. Gorąco polecam:)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki na 3 karczkoburgery
    3 bułki na hamburgery
    3 surowe kotlety z karczku
    3 plastry sera żółtego

    Marynata:
    1/2 szklanki śmietany 12%
    1/2 słoiczka musztardy sarepskiej
    1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny

    Panierka:
    bułka tarta
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    jajko
    mąka
    olej do smażenia

    Dodatkowo:
    ogórek zielony
    2 ogórki korniszony
    sałata strzępiasta
    pomidor
    szczypiorek
    majonez
    ketchup

Karczkoburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karczek 1. Karczek rozbijamy na cienkie kotlety.
  • Marynowanie karczku 2. Śmietanę, musztardę i przyprawę dokładnie ze sobą mieszamy, wkładamy do niej karczek, przykrywamy folią spożywczą i marynujemy w lodówce przez całą noc.
  • Obtaczanie karczku 3. Zamarynowany karczek obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z łyżeczką papryki słodkiej.
  • Smażenie karczku 4. Tak przygotowane kotlety smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  • Karczkoburgery 5. Bułki przekrawamy na pół kładziemy plaster sera, karczek i wkładamy do piekarnika do momentu rozpuszczenia sera. Wyjmujemy, smarujemy majonezem, ketchupem, kładziemy sałatę, pomidora, ogórki, posypujemy obficie szczypiorkiem, przykrywamy drugą połową bułki, w środek wbijamy wykałaczkę. SMACZNEGO

Porady

Tak przygotowany karczek w marynacie można wykorzystać na grillu.

Komentarze

Podobne przepisy