Nie barszcz i nie żurek,a własnie kapuśniak babci będzie gościć u mnie na wielkanocnym śniadaniu.Biała, kwaśna zupa na wywarze z wiejskiej kiełbasy, z dodatkiem jaja ugotowanego na twardo.
20 min
Składniki:
SKŁADNIKI: czas przygotowania ok. 20 minut
2 l wody
300 g kiszonej kapusty
300-400 g wędzonej kiełbasy
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2-3 łyżki śmietany
mała cebulka
2 łyżki oleju
sól,pieprz, majeranek, bazylia,
Kapuśniak wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE:
Do gara wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Kapustę odcisnąć i wrzucić na wrzątek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kiełbasę pokrojoną w większe kawałki i podsmażoną cebulkę. Gotować ok. 15 minut. Ugotowany kapuśniak doprawić solą, pieprzem, majerankiem, bazylią. Zabielić śmietaną. Podawać sam do chleba lub wzbogacić smak ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego :)
Komentarze