Kapuśniak wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 20 min

Nie barszcz i nie żurek,a własnie kapuśniak babci będzie gościć u mnie na wielkanocnym śniadaniu.Biała, kwaśna zupa na wywarze z wiejskiej kiełbasy, z dodatkiem jaja ugotowanego na twardo.

  • 20 min

Składniki:




  • SKŁADNIKI: czas przygotowania ok. 20 minut


    2 l wody
    300 g kiszonej kapusty
    300-400 g wędzonej kiełbasy
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    2-3 łyżki śmietany
    mała cebulka
    2 łyżki oleju
    sól,pieprz, majeranek, bazylia,

Kapuśniak wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:

    Do gara wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Kapustę odcisnąć i wrzucić na wrzątek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kiełbasę pokrojoną w większe kawałki i podsmażoną cebulkę. Gotować ok. 15 minut. Ugotowany kapuśniak doprawić solą, pieprzem, majerankiem, bazylią. Zabielić śmietaną. Podawać sam do chleba lub wzbogacić smak ugotowanym na twardo jajkiem.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy