Kalofiorowe Kotleciki

0 (0 ocen)

Gdy pierwszy raz podałam te kotleciki mój mąż nie był w stanie powiedzieć z czego są zrobione. teraz są nieodłączną częścią naszego obiadowego menu.

Składniki:

  • średniej wielkości kalafior, średnia cebula, jajko, łyżka przyprawy uniwersalnej, bułka tarta, olej do smażenia

Kalofiorowe kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będzie już miękki odcedzamy i przekładamy do miski, a następnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
  • 2. Gdy kalafior ostygnie dodajemy jajko, drobno pokrojoną cebulkę, przyprawę i wszystko razem mieszamy na jednolitą masę.
  • Uformowane kotleciki 3. Z powstałej masy formujemy kotleciki i smażymy z obu stron po ok. 5-7 min na złoty kolor.

Porady

1.Jeśli masa jest za rzadka można dodać trochę bułki tartej. 2.Dla urozmaicenia do masy można dodać starty żółty ser.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy