Kalarepowe placuszki z cukini

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne, szybkie i zdrowe. Idealne na przystawkę czy danie główne z gulaszem czy śmietaną i pomidorkami.

  • 30 min

Składniki:

  • duża cukinia
    kalarepa
    duża cebula
    jajko
    mąka pszenna
    ząbek czosnku
    3-4 kawałki suszonych pomidorów
    sól
    pieprz
    papryka ostra

    masło klarowane do smażenia

Kalarepowe placuszki z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalarepowe placuszki z cukini 1. Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, odstawić na około 15 minut i porządnie odsączyć sok odciskając na sitku Do cukinii zatrzeć na dużych oczkach kalarepę i cebulę. Połączyć z jajkiem, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, przeciśniętym czosnkiem i mąką tak aby wyrobić dość geste ciasto. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
  • Kalarepowe placuszki z cukini 2. Na patelni rozgrzać masło klarowane i łyżką nakładać porcje ciasta.
  • Kalarepowe placuszki z cukini 3. Smażyć z obu stron na rumiano.
  • Kalarepowe placuszki z cukini 4. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Serwować z śmietaną i pomidorkami, gulaszem lub czymkolwiek wg. uznania :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy