Lubicie kalafiorową ?
A lubicie cukinię ?
To ta zupa przypadnie Wam do gustu.
Zupa z młodych warzyw ale można ugotować ją jak już sezon na młode się skończy.
Bo taka zupa zawsze smakuje.
2 godz.
Dla 8 osób
Składniki:
1 kość ze schabu ( tak około 50 cm )
1 kalafior
5 marchewek
1/4 korzenia selera
1 cukinia
1 korzeń pietruszki
10 ziemniaków
1/2 pęczka natki pietruszki
1 szk słodkiej śmietanki 18 %
sól do smaku
czarny pieprz do smaku
woda
Kalafiorowa z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kość umyć i przeciąć na mniejsze kawałki ( tak aby zmieściły się w garnku ).
Zagotować, zdjąć burzyny, posolić i gotować na małym ogniu prawie do miękkości.
Dodać pokrojone w kostkę : seler, pietruszkę i marchew oraz ziemniaki.
Gotować kilka minut i dodać podzielony na różyczki kalafior, po kilku minutach dodać pokrojoną cukinię.
Dodać pieprz do smaku i gotować 5 minut.
Śmietanę wlać do naczynia i zahartować ją zupą a potem wlać tę mieszankę do zupy.
Z kości obrać mięso i wrzucić je do zupy.
Wymieszać.
Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać zupę.
Podawać samą lub jak ktoś woli z pieczywem.
Komentarze