Kalafiorowa z cukinią

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Lubicie kalafiorową ?
A lubicie cukinię ?
To ta zupa przypadnie Wam do gustu.
Zupa z młodych warzyw ale można ugotować ją jak już sezon na młode się skończy.
Bo taka zupa zawsze smakuje.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 kość ze schabu ( tak około 50 cm )
    1 kalafior
    5 marchewek
    1/4 korzenia selera
    1 cukinia
    1 korzeń pietruszki
    10 ziemniaków
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 szk słodkiej śmietanki 18 %
    sól do smaku
    czarny pieprz do smaku
    woda

Kalafiorowa z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kość umyć i przeciąć na mniejsze kawałki ( tak aby zmieściły się w garnku ).
    Zagotować, zdjąć burzyny, posolić i gotować na małym ogniu prawie do miękkości.
    Dodać pokrojone w kostkę : seler, pietruszkę i marchew oraz ziemniaki.
    Gotować kilka minut i dodać podzielony na różyczki kalafior, po kilku minutach dodać pokrojoną cukinię.
    Dodać pieprz do smaku i gotować 5 minut.
    Śmietanę wlać do naczynia i zahartować ją zupą a potem wlać tę mieszankę do zupy.
    Z kości obrać mięso i wrzucić je do zupy.
    Wymieszać.
    Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać zupę.
    Podawać samą lub jak ktoś woli z pieczywem.

Komentarze

Podobne przepisy