Kalafiorowa kremowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kalafiorowa jest pyszna. Niestety Kinga za tą tradycyjną nie przepada. Zrobiłam więc jej krem kalafiorowy z prażonymi nasionami i własnoręcznie, przez Nią, wyhodowaną rzeżuchą.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - cebula duża: 1 sztuka
    - kalafior świeży średni: 1 sztuka
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - włoszczyzna na zupę: 1 sztuka
    - wywar warzywny lub bulion: 1 litr

Kalafiorowa kremowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystko kroimy w kostkę.
    Cebulę podsmażamy na maśle. Do niej dodajemy warzywa, które gdy się obsmażą nieco, zalewamy rosołem lub wywarem warzywnym (jakoś tu bardziej pasuje mi tradycyjny rosół) i gotujemy. Gdy zaczną mięknąć wrzucamy kalafior i wszystko gotujemy do miękkości.
    Oczywiście przyprawiamy do smaku i miksujemy na gładki krem.

    Przed podaniem prażymy nasiona, siekamy ulubione zioła, którymi w tym przypadku jest rzeżucha i zajadamy się.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy