Kalafiorowa jest pyszna. Niestety Kinga za tą tradycyjną nie przepada. Zrobiłam więc jej krem kalafiorowy z prażonymi nasionami i własnoręcznie, przez Nią, wyhodowaną rzeżuchą.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- cebula duża: 1 sztuka
- kalafior świeży średni: 1 sztuka
- ziemniaki: 4 sztuki
- włoszczyzna na zupę: 1 sztuka
- wywar warzywny lub bulion: 1 litr
Kalafiorowa kremowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystko kroimy w kostkę.
Cebulę podsmażamy na maśle. Do niej dodajemy warzywa, które gdy się obsmażą nieco, zalewamy rosołem lub wywarem warzywnym (jakoś tu bardziej pasuje mi tradycyjny rosół) i gotujemy. Gdy zaczną mięknąć wrzucamy kalafior i wszystko gotujemy do miękkości.
Oczywiście przyprawiamy do smaku i miksujemy na gładki krem.
Przed podaniem prażymy nasiona, siekamy ulubione zioła, którymi w tym przypadku jest rzeżucha i zajadamy się.
Komentarze