Kalafior zapiekany pod sosem serowym

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jak przyrządzam kalafiora to smakuje nam każda odsłona, ale ta chyba najbardziej przypadła do gustu moim domownikom.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kalafior
    25 g masła
    2 łyzki mąki pszennej
    300 ml mleka
    150 g startego żółtego sera
    3 łyżki płatków migdałów

Kalafior zapiekany pod sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora umyć, oddzielić różyczki, ugotować w posolonej wodzie.
  • 2. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.
  • 3. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i chwilę smażyć, co chwilę mieszając.
  • 4. Dodać mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos.
  • 5. Następnie dodać starty ser, rozmieszać, do całkowitego roztopienia. Przyprawić.
  • 6. Sosem polać kalafiora. Piec w 200 stopniach ok 15 min.
  • 7. W połowie pieczenia posypać zapiekankę płatkami migdałów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy