Jogurtowy deser z brzoskwinią i kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 25 min

Brzoskwinie lubią chyba wszyscy, kokos też, połączenie tych dwóch składników jest dla mnie wręcz idealne. Deser zwieńczony jest karmelizowanym sosem na bazie soku z brzoskwini który stanowi kwintesencję całego deseru. Nie będę więcej zachwalała, trzeba spróbować. :)

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:

    1 jogurt grecki
    1 brzoskwinia

    Kruszonka:
    3 łyżki masła
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki kokosu
    1 łyżeczka cukru

    Sos:
    Sok z brzoskwini lub pomarańczy – 3 łyżki
    1 łyżka miodu
    1 łyżka wody

Jogurtowy deser z brzoskwinią i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie kroimy w kostkę.
  • 2. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach.
  • 3. W małym garnuszku sok wymieszać z wodą, miodem i gotować na małym ogniu do uzyskania ładnego złotawego koloru.
  • 4. Deser podawać warstwami polewając brzoskwinię karmelizowanym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy