Jesienna zupa dyniowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna delikatna zupa dyniowa idealna na jesienne obiady.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dynia ok. 3 kg
    2 łyżki imbiru posiekanego
    4 gruszki
    2 cebule
    1 papryczka chilli
    1 litr bulionu warzywnego
    200 ml jogurtu naturalnego
    1/4 szkl. oliwy z oliwek
    1-2 łyżeczki soli
    1/2 szkl/ pestek z dyni
    1/2 szkl. nasion słonecznika

Jesienna zupa dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Podziel dynie na kawałki. Następnie polej je oliwą i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).
  • 2. W upieczonych kawałkach dyni oddziel ich zawartość od skórki.
  • 3. Pokrój w kostkę cebulę oraz gruszkę, imbir posiekaj na drobno.
    Następnie połącz w garnku cebulę, imbir, gruszki oraz dynie.
  • 4. Dodaj bulion warzywny . Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
  • 5. Po czym dodaj sól i papryczki chilli. Zblenduj na krem.
  • 6. Przelej krem do talerza. Następnie dodaj , jogurt, pestki dyni i płatki chilli oraz słonecznika Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy