Jesienna zupa dyniowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Z czterech pór roku ulubimy dwie. Wiosnę i jesień. Dlaczego? Są niesamowite. Pierwsza, budzi wszystko do życia. Jest pełna soczystych kolorów. Druga zaś, jest pełna barw i smaków. Dzisiaj skupimy się na jej urokach.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg dynia hokkaido
    2 ząbki czosnku
    1 marchew
    1 pietruszka
    1 mały seler korzeniowy
    6 sztuk brukselki
    1 gruszka
    1 por
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    200 g maślaków
    1 cebula
    1 łyżka masła
    garść lubczyku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa z dyni

Jesienna zupa dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jesienna zupa dyniowa 1. Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ nacinamy i razem z czosnkiem układamy w naczyniu do pieczenia. Polewamy olejem i pieczemy 30 min w 200°C. Studzimy. Miąższ i czosnek przekładamy do miski.
    Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na kawałki. Całość zalewamy zimną wodą (1,2 litra), dodajemy brukselki i posiekany por. Gotujemy 25 min, brukselki wyjmujemy, studzimy, kroimy na pół. Bulion studzimy i blendujemy razem z czosnkiem, dynią i tymiankiem.
    Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, grillujemy razem z brukselkami.
    Krem łączymy ze startym serem , gotujemy do pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i dusimy pod przykryciem ze szczyptą soli i posiekanym lubczykiem. Do smaku doprawiamy pieprzem.
    Wszystkie składniki łączymy i podajemy z ulubionym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować