Z czterech pór roku ulubimy dwie. Wiosnę i jesień. Dlaczego? Są niesamowite. Pierwsza, budzi wszystko do życia. Jest pełna soczystych kolorów. Druga zaś, jest pełna barw i smaków. Dzisiaj skupimy się na jej urokach.
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg dynia hokkaido
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 pietruszka
1 mały seler korzeniowy
6 sztuk brukselki
1 gruszka
1 por
1 łyżeczka suszonego tymianku
200 g maślaków
1 cebula
1 łyżka masła
garść lubczyku
sól, pieprz
Jesienna zupa dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ nacinamy i razem z czosnkiem układamy w naczyniu do pieczenia. Polewamy olejem i pieczemy 30 min w 200°C. Studzimy. Miąższ i czosnek przekładamy do miski.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na kawałki. Całość zalewamy zimną wodą (1,2 litra), dodajemy brukselki i posiekany por. Gotujemy 25 min, brukselki wyjmujemy, studzimy, kroimy na pół. Bulion studzimy i blendujemy razem z czosnkiem, dynią i tymiankiem.
Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, grillujemy razem z brukselkami.
Krem łączymy ze startym serem , gotujemy do pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i dusimy pod przykryciem ze szczyptą soli i posiekanym lubczykiem. Do smaku doprawiamy pieprzem.
Wszystkie składniki łączymy i podajemy z ulubionym pieczywem.
Komentarze