Jarzynowy krem z brukselką

0 (0 ocen)

Smaczna zupka, którą córeczka wcinała, mimo że niby nie lubi brukselki ;) w kremie można przemycić każde warzywo! Polecam z grzankami

Składniki:


  • 1 cebula
    1 jasnozielona część pora
    1 łyżka masła klarowanego
    0,5 kg brukselki
    3 łyżki kaszy jaglanej
    1 łyżeczka naturalnej przyprawy warzywnej
    100 g śmietanki 30%
    sól ziołowa do smaku
    pieprz do smaku
    2 duże szczypty gałki muszkatołowej
    natka pietruszki do posypania
    grzanki do podania

Jarzynowy krem z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebulę i pora obrać i pokroić. Wrzucić do garnka z masłem klarowanym i lekko przesmażyć.

    Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści, umyć, pokroić na 4, wrzucić do garnka, wlać wodę i dodać przyprawę warzywną.

    Wsypać kaszę jaglaną i gotować do miękkości brukselki.

    Do garnka wlać śmietankę, zmiksować zupę na krem. Doprawić do smaku solą ziołową, pieprzem, gałką muszkatołową (użyłam świeżo tartej). Zagotować.

    Zupę rozlać do miseczek, posypać grzankami i natką, od razu podawać

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy