Zupa krem dyniowa z brukselką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną zupę dyniową z brukselką. Pyszna zupa z dodatkiem brukselki, ziemniaków, pora, marchewki i śmietanki. Polecam na obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80 dag dyni
    1 łyżka masła
    3 marchewki
    150 g pora
    20 szt brukselek
    3 szkl wody
    2 spore ziemniaki
    2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem dyniowa z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie czyścimy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
    Por czyścimy i myjemy, kroimy w talarki. Marchewki obieramy i myjemy, kroimy na małe kawałki. Brukselkę czyścimy i myjemy, przekładamy na sitko i odsączamy z wody. Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę.
    W garnku rozgrzewamy masło i wkładamy por i marchewkę, przesmażamy i wlewamy wodę, zagotowujemy. Dokładamy ziemniaki i brukselkę, gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy brukselkę i wkładamy upieczoną dynię, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Garnek zestawiamy z ognia i lekko studzimy zupę. Blendujemy na gładki krem i przelewamy na talerze. Wkładamy brukselkę i wlewamy śmietankę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować