Jarski gulasz z dyni i kaki

0 (0 ocen)

Delikatna i lekka propozycja na jesienny obiad, zapraszam:)

Składniki:

  • 300 g dyni hakkaido ( po obraniu i odpsetkowaniu)
    1 kaki
    ½ czerwonej papryki
    1 marchewka
    100 g białej rzodkwi
    ½ cebuli
    1 łyżka sosu rybnego
    1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    ¼ mielonej gałki muszkatołowej
    Szczypta chili w płatach
    Świeżo mielony pieprz
    2 łyżki oleju

Jarski gulasz z dyni i kaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dynię i marchewkę pokroić i dusić do miękkosci 1. Cebulę obrać i pokroić a mała kostkę. W rondelku rozgrzać olej i zeszklić na niej cebulę. Dynię pokroić w dużą kostkę, marchewkę podobnie. Dodać do zeszklonej cebuli. Chwilę razem smażyć. Następnie dodać sos rybny.
  • 2. Dodać pokrojoną w duża kostkę paprykę i około 1 szklanki wody. Przykryć i dusić aż dynia i marchewką zmiękną. Mniej więcej w połowie duszenia dodać pokrojoną w kostkę rzodkiew.
  • 3. Na około 2-3 minuty przed końcem duszenia dodać obrane i pokrojone w kawałki kaki. Na koniec dodać przyprawy i suszone pomidory. Wymieszać. Dusić jeszcze około 1 minuty. Podawać gorące. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy