Delikatna i lekka propozycja na jesienny obiad, zapraszam:)
Składniki:
300 g dyni hakkaido ( po obraniu i odpsetkowaniu)
1 kaki
½ czerwonej papryki
1 marchewka
100 g białej rzodkwi
½ cebuli
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
¼ mielonej gałki muszkatołowej
Szczypta chili w płatach
Świeżo mielony pieprz
2 łyżki oleju
Jarski gulasz z dyni i kaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i pokroić a mała kostkę. W rondelku rozgrzać olej i zeszklić na niej cebulę. Dynię pokroić w dużą kostkę, marchewkę podobnie. Dodać do zeszklonej cebuli. Chwilę razem smażyć. Następnie dodać sos rybny.
2. Dodać pokrojoną w duża kostkę paprykę i około 1 szklanki wody. Przykryć i dusić aż dynia i marchewką zmiękną. Mniej więcej w połowie duszenia dodać pokrojoną w kostkę rzodkiew.
3.Na około 2-3 minuty przed końcem duszenia dodać obrane i pokrojone w kawałki kaki. Na koniec dodać przyprawy i suszone pomidory. Wymieszać. Dusić jeszcze około 1 minuty. Podawać gorące. Smacznego!
Komentarze