jajka zapiekane z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta potrawa, zwłaszcza gdy po świętach czas wykorzystać pisanki :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka ugotowane na twardo: 4 sztuki
    - ziemniaki: 8 sztuk
    - koperek posiekany: 1 łyżka
    - natka pietruszki posiekana: 1 łyżka
    - masło lub margaryna: 2 łyżki
    - śmietana: 1 szklanka
    - przyprawa do dań z ziemniaków np. Kotanyi: 1.5 łyżki
    - sól: 1 szczypta

Jajka zapiekane z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w plastry o grubości ok.1 cm.
  • 2. Wymieszać z zieleniną.
  • 3. Ugotowane jajka pokroić w plasterki lub cząstki.
  • 4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać w nim warstwami ziemniaki i jajka.
  • 5. Śmietanę wymieszać z przyprawą do dań z ziemniaków i zalać nią potrawę.
  • 6. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez ok. 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy