Jajka zapiekane w ziemniaczkach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dzisiaj zaserwowałam moim domownikom jajka sadzone trochę w innej wersji bo zapiekane w ziemniakach. Domownicy zaskoczeni ale i zadowoleni,bo tak przygotowane jajka bardzo im zasmakowały.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki gotowane w mundurkach 5 szt.,
    jajka 5 szt.,
    masło 2,5 łyżeczki,
    sól morska 5 szczypt,
    Pieprz czarny 5 szczypt,
    natka pietruszki 1/2 pęczka,

    Dodatkowo:
    szpinak świeży 600 g,
    masło 2 łyżki,
    ząbki czosnku 2 ząbki,
    sól morska 1 szczypta,
    czarny pieprz mielony 1 szczypta,
    mielona gałka muszkatołowa 2 szczypty,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przekąski

Jajka zapiekane w ziemniaczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka zapiekane w ziemniakach 1. Ziemniaki wyszorować ,a następnie ugotować w mundurkach.
    Po ugotowaniu przeciąć część góry ziemniaka wzdłuż, wydrążyć część miąższu, środek każdego ziemniaka oprószyć solą,pieprzem i włożyć kawałek masła.
    Następnie przełożyć do delikatnie wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Do każdego ziemniaka wbić po jednym jajku, uważając aby nie uszkodzić żółtka.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika na kilka minut tak by białka się ścięły a żółtka były jeszcze rzadkie.
  • 2. Szpinak oczyścić , opłukać i odsączyć ,następnie pokroić.
    Na patelni rozpuścić masło ,dodać pokrojone drobno ząbki czosnku, lekko podsmażyć.
    Dodać szpinak i podsmażać kilka minut , doprawiając do smaku solą ,pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Szpinak wykładamy na półmisek układając na nim gotowe ziemniaki.

    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować