Jagodzianki

  • wyświetlono: 353 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Wykopałam Jagody w zamrażarce i pomyslałam .... JAGODZIANKI!!!!

luna19
  • 80min

Składniki

ciasto
800 g mąki
125 g margaryny
3 łyżki cukru
40 g drożdży
2 jajka
pół łyżeczki soli
360 ml mleka

300-400 g jagód
3 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Jagodzianki

  • 1. Mąkę przesiać, do miski wsypać ok 300 g. Mleko zagrzać na na ciepło (nie gorąco) rozpuścić w nim drożdże z cukrem. Do mąki dodać sól, wlać mleko z drożdżami i wymieszać rozczyn w misce.
    Rozpuścić margarynę, jajka rozmącić w kubeczku dodać do ciasta, dodać połowę pozostałej mąki i tłuszcz, mieszać ciasto ręką i dosypywać mąki, ciasto wyrobione odkleja się od miski i od ręki.
    Na koniec obsypać ciasto mąką , przykryć ściereczką i odstawić na ok 40 min.
    Jagody wymieszać z cukrem .
    Wyrośnięte ciasto wałkować cienko , wykrawać spore krążki o śr. ok 8-9 cm. Nadziewać i sklejać w kształcie pierożków, układać na papierze do pieczenia zlepieniem w dół.
    Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem ( ja posypałam odrobiną kruszonki takiej jak się robi do szarlotki. Mąka cukier i margaryna)
    Piec ok 15 - 20 min w temp 170 st z termoobiegiem, bez termoobiegu w temp. ok 175 st

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzuciasta drożdżowe

Komentarze

Podobne przepisy

jagodzianki

Dodane przez: Bo-Bożena

Jagodzianki

Pyszne drożdżowe bułeczki z jagodowym...

jagodzianki

Dodane przez: lucyna19

Jagodzianki

Jagodki zamnknięte w drozdzowym...

jagodzianki

Dodane przez: omega234

Jagodzianki

Słodka i szybka przekąska za słodko....

Jagodzianki

Dodane przez: monika_s9

Jagodzianki

Najpopularniejsze są jagodzianki,...

Jagodzianki.

Dodane przez: Anika84

Jagodzianki

Gdy pojawiają się jagody to nie...

image-13uv0ua

Dodane przez: agarybak76

Jagodzianki

Pyszne, drożdżowe bułeczki, obowiązkowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE