Jagodowe racuszki

0 (0 ocen)

  • 25 min

Sezon na jagody w pełni,wiec racuszki tez musza z nimi byc,

  • 25 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki maki,
    1 jajko,
    1 żółtko,
    5 łyżek cukru,
    200ml smietany 12% lub jogurtu naturalnego,
    5 łyżek mleka,
    1 łyżka oleju,
    2 łyzeczki proszku do pieczenia,
    3/4 szklanki jagod

Jagodowe racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody myjemy i osuszamy na reczniku papierowym.
    Jajko i żółtko ucieramy z cukrem na puszysta masę,wlewamy mleko,olej,śmietanę.Gdy uzyskamy jednolite ciasto wsypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wsypujemy jagody i mieszamy delikatnie drewaniana łyżką.
    Smazymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
    Posypujemy pudrem.

Porady

Trzeba uważac podczas smazenia racuszków, bo jagody puszczaja sok i bardzo pryskają.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy