Jagodowa pana cotta.

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jagodowa odmiana tradycyjnego włoskiego deseru. Polecam!

  • 15 min

Składniki:

  • 400 ml śmietany 36%
    0,5 l świeżych jagód
    1 szkl cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny
    ¾ szkl wrzątku
    Słupki migdałowe do dekoracji

Jagodowa pana cotta. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody umyj, obierz ze szypułek, wymieszaj z cukrem pudrem i zmiksuj blenderem na mus.
  • 2. Żelatynę rozpuść we wrzątku, dobrze wymieszaj.
  • 3. Do rondelka wlej śmietanę, dodaj rozpuszczoną żelatynę oraz mus z jagód. Wymieszaj i doprowadź do gotowania, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
  • 4. Wlej masę do pucharków bądź kieliszków i włóż do stężenia do lodówki na ok. 2 godziny.
  • 5. Słupki migdałów upraż na suchej patelni i ozdób nimi pana cottę.

Porady

Podane składniki wystarczą na 3-4 porcji deseru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy