Jaglany budyń z rokitnikiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zdrowy budyń z jednej z najstarszych i najzdrowszych kasz, która świetnie komponuje się z orzeźwiająco kwaskowym rokitnikiem. Dżem z rokitnika to prawdziwy, słodzony naturą skarbiec i przechowalnia witaminy C, która zawarta w owocu nie rozkłada się w procesie przetwarzania.

  • 40 min

Składniki:

  • 220g kaszy jaglanej
    2 szklanki mleka kokosowego
    2 szklanki wody
    3 łyżeczki cukru wanilinowego
    szczypta soli
    2 łyżki miodu
    120g dżemu lub domowej konfitury z rokitnika
    kilka borówek amerykańskich


Jaglany budyń z rokitnikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1n9xmjs 1. Kaszę jaglaną przepłukać trzykrotnie pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć do garnka, zalać mlekiem, wodą, dodać cukier wanilinowy, szczyptę soli i gotować do miękkości około 15-20 minut.
  • image-21d8cb9 2. Ugotowaną kaszę jaglaną przełożyć do blendera kielichowego dodać miód i zmiksować do postaci gładkiego kremu. Gotowy budyń przelać do pucharków.
  • 3. Na wierzchu budyniu wyłożyć warstwę dżemu z rokitnika i udekorować borówkami amerykańskimi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy