Jabłuszkowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko delikatnie podgrzewamy, kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i pół szklanki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy cukier puder, cynamon, rozpuszczoną margarynę i ocet.
2.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jabłka dodajemy do mąki. Wlewamy drożdże. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy, wałkujemy na około 1cm i wykrawamy literatką kółka.
Następnie robimy kuleczki. Gdy wyrobimy ciasto, pączki odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
3.W tym czasie podgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, wrzucamy pączki i smażymy z obu stron. Odsączamy na ręcznikach papierowych.
Smacznego. :)
Komentarze