Jabłuszkowe pączki

0 (0 ocen)

Jabłkowe ciasto? Czemu nie. Przepyszne jabłkowe pączki, delikatnie aromatyzowane cynamonem.

Składniki:

  • Składniki:
    -500g mąki + pół szklanki,
    -30g drożdży,
    -2 czubate łyżki cukru pudru + 1 łyżeczka cukru kryształ,
    -1 łyżka octu (10% spirytusu),
    -50g margaryny,
    -pół szklanki mleka,
    -3 średnie jabłka,
    -1 łyżeczka cynamonu,
    -olej do smażenia.

Jabłuszkowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko delikatnie podgrzewamy, kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i pół szklanki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy cukier puder, cynamon, rozpuszczoną margarynę i ocet.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jabłka dodajemy do mąki. Wlewamy drożdże. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
    Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy, wałkujemy na około 1cm i wykrawamy literatką kółka.
    Następnie robimy kuleczki. Gdy wyrobimy ciasto, pączki odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
  • 3. W tym czasie podgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, wrzucamy pączki i smażymy z obu stron. Odsączamy na ręcznikach papierowych.
    Smacznego. :)

Komentarze

Podobne przepisy