Jabłuszka z piekarnika nadziane kaszą kuskus

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Idealny dodatek do śniadania lub do obiadu jako deser. Może też stanowić lekką kolację.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    6 średnich jabłek
    ½ szklanki kaszy kuskus
    1 łyżka jasnego miodu
    1 czubata łyżka rodzynek
    1 łyżka masła
    Cynamon do smaku
    Sok z cytryny

Jabłuszka z piekarnika nadziane kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jabłka wyszorować, przekroić na wysokości 2/3 jabłka. Z większej połówki wybrać miąższ, pokroić na drobno, skropić delikatnie sokiem z cytryny. Kaszę zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić na około 8 minut. Gdy kasza napęcznieje dodać masło, rodzynki, jabłka, cynamon, wymieszać. Napełnić wydrążone jabłka, ułożyć na wierzchu miód, przykryć pozostałym odkrojonym jabłkiem. Filią spożywczą wyłożyć blaszkę, ułożyć jabłka, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 25 minut w temp. 180 stopni. Podawać gorące.

Porady

1.zamiast w piekarniku jabłuszka można zapiec w kuchence mikrofalowej.

Komentarze

Podobne przepisy