Jabłkowe poduszeczki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ekspresowe w wykonaniu podbiją każde podniebienie.

  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka: 3 sztuki
    - mrożone ciasto francuskie (opakowanie): 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier cynamonowy: 4 łyżki

Jabłkowe poduszeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozmrażamy. Wykrawamy prostokąty, lub jeśli mamy ciasto w prostokątach to tak je zostawiamy. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Na środek każdego kawałka ciasta kładziemy po kawałku lub dwóch jabłka (zależy od wielkości jabłka) i posypujemy cukrem cynamonowym. Ciasto smarujemy dookoła rozbełtanym jajkiem, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Górną stronę powstałej "poduszeczki" nacinamy w 3 miejscach, smarujemy jajkiem i posypujemy cynamonem lub cukrem cynamonowym (lub jednym i drugim). Pieczemy w 210 stopniach przez około 20 minut. Jemy po przestudzeniu, bo jabłko w środku jest naprawdę gorące.

Komentarze

Podobne przepisy