1.Masa jabłkowa:
Galaretkę przygotować w nieco mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Owoce wrzucić go garnka, wlać nieco wody i prażyć na ogniu do momentu kiedy jabłka zmiękną, ale jeszcze zachowają swój kształt.
Galaretkę wymieszać z jabłkami i odstawić do stężenia.
Biszkopt:
Mąki przesiać. Białka ubić cukrem i cukrem wanilinowym na sztywną pianę, dodać żółtka. Do masy dodać mąki i delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki (40x25 lub 40x30) koniecznie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8-10 min (max.) w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Analogicznie zrobić drugi biszkopt.
Na jeden biszkopt wyłożyć prawie stężałą masę jabłkową, przykryć drugim biszkoptem. Można polukrować. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze