jabłkowe cudo

0 (0 ocen)

Smakuje jak z cukierni, a nawet lepiej. Idealne na ciepłe, letnie dni.

Składniki:

  • Składniki na jeden biszkopt (potrzebne dwa):
    • 2 białka
    • 5 żółtek
    • ½ szk mąki
    • 1/3 szk cukru
    • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Masa jabłkowa:
    • 4-5 dużych jabłek
    • Galaretka pomarańczowa
    • Sok z cytryny

Jabłkowe cudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa:
    Galaretkę przygotować w nieco mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Owoce wrzucić go garnka, wlać nieco wody i prażyć na ogniu do momentu kiedy jabłka zmiękną, ale jeszcze zachowają swój kształt.
    Galaretkę wymieszać z jabłkami i odstawić do stężenia.
    Biszkopt:
    Mąki przesiać. Białka ubić cukrem i cukrem wanilinowym na sztywną pianę, dodać żółtka. Do masy dodać mąki i delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki (40x25 lub 40x30) koniecznie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8-10 min (max.) w piekarniku nagrzanym do 200 st.
    Analogicznie zrobić drugi biszkopt.
    Na jeden biszkopt wyłożyć prawie stężałą masę jabłkową, przykryć drugim biszkoptem. Można polukrować. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy