Jabłka pieczone na cieście francuskim

0 (0 ocen)

Pyszne jabłuszka, ciekawie podane sprawdzą się na deser :)Z racji tego, że jabłka nie będą się długo piekły można wybrać miękkie jabłka lub obrać je ze skórki jeśli jej nie lubicie.

Składniki:

  • 2 jabłka
    garść orzechów włoskich
    łyżka rodzynków
    szczypta cynamonu
    łyżka miodu
    op. ciasta francuskiego
    żółtko do posmarowania

Jabłka pieczone na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i cynamonem. Jabłka umyć, osuszyć i przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne a w środek nałożyć nadzienie orzechowe. Połówki jabłek ułożyć na cieście francuskim w takiej odległości aby swobodnie wyciąć ostrym nożem kontury o 1 cm szersze od objętości jabłka. Wyciąć również listki. Jabłka ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem i zapiekać ok 15-20 minut w 200 stopniach do zarumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy