Jablecznik z pomarańczową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać ze skórek wydrążyć gniazda nasienne. Przesmażyć w rondelku. jesli są za suche podlać 1/2 szkl wody. W trakcie smażenia dodać skórkę pomarańczową i cynamon.
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę. Posiekać z margaryną. Dodać reszte składników i zarobic ciasto.
Połowę ciasta wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie okrągła do tarty a,le moze tez byc kwadratowa blaszka). Posypać bułką tartą. Na to wyłożyć jabłka i posypać resztą ciasta. piec na złoty kolor w 180 st ok 50 min. posypać cukrem pudrem
Porady
Ciasto nie jest jednolite, wychodzi lekko suche, takie wykładam do formy i lekko ugniatam
Komentarze