Jabłecznik z budyniem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czysta klasyka, jabłecznik na kruchym cieście przykryty budyniem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - budyń waniliowy
    - mleko
    Ciasto:
    - 3 szklanki mąki
    - 2 jajka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1 margaryna
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    - 1 kg jabłek,
    - 5 łyżek kaszy manny
    - 1/2 szklanki cukru
    - cynamon

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto razem zagnieść i wstawić do lodówki na 30 min.
  • 2. Jabłka starkować i wymieszać z resztą. Można użyć gotowych tarkowanych jabłek ze słoika.
  • 3. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu.
  • 4. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blachę, na to położyć jabłka i ugotowany budyń, a z drugiej części zrobić kratkę i położyć na budyń. Piec ok. 50 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy