Indyk w wermucie

0 (0 ocen)

  • Średni

Zawsze gości na moim stole świątecznym jest pyszny .

  • Średni

Składniki:

  • - filet z piersi indyka: 1.5 kilograma
    - żurawina: 0.5 szklanki
    - rodzynki: 0.5 szklanki
    - jabłka suszone: 0.5 szklanki
    - wermut: 2 szklanki
    - sól: 1 łyżeczka
    - gruszki suszone: 0.5 szklanki
    - śliwki suszone bez pestek: 0.5 szklanki

Indyk w wermucie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięso i osuszone ręcznikiem papierowym natrzeć solą i pieprzem zawinąć w folie spożywczą zostawić na około 1 godz.Owoce suszone umyć/ około 2 szklanki tych suszonych owoców/ i wymieszać z winem .Następnie mięso wyłożyć do żaroodpornego naczynia wylać na mięso owoce razem z winem i przykryć w,następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 200stopni .Piec około godziny w przykrytym polewając sosem jaki powstał.Następnie odkryć i zmniejszyć temp.do 170-180stopniC.ciągle polewając wytworzonym sosem.Po upieczeniu zostawić w sosie razem z owocami.Takie mięso gdy zostanie dwa dni jest soczyste i pyszne.Póżniej można jeść na zimno z sałatkami ,surówkami ,ziemniakami co kto lubi.Przed podaniem można część owoców zmiksować powstanie taki sos którym polewa się mięsko na zimno lub gorący.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy