Indyk w maladze

4.5 (183 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Polecam pysznego indyka. Doskonałe danie np. na spotkanie rodzinne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1 łyżka oleju
    sól

    2 łyżki żelatyny
    1 szklanka białego słodkiego wina
    1 łyżka soku z cytryny

    brzoskwinie z puszki
    winogrona ciemnie i jasne
    pomarańcza
    natka do dekoracji
    sól, biały pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Indyk w maladze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet umyć, osuszyć i natrzeć ziołami , oliwą i solą. Odstawić na noc do lodówki.
    Mięso włożyć do rękawa i dokładnie zapiąć. Włożyć do garnka i zalać ok 2 litrami wody. Gotować na wolnym ogniu ok 40 min. Wyjąć i wystudzić. Rozpiąć rękaw i wyjąć mięso , a powstały
    w rękawie sos przecedzić i przelać do rondelka.
    Dodać rozpuszczoną ( w małej ilości wody ) żelatynę , wino, syrop spod brzoskwiń i łyżkę soku z cytryny. Posolić do smaku i dodać szczyptę białego pieprzu.
  • 2. Mięso pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Ozdobić owocami.
    Tężejącą galaretką zalać mięso i owoce.
    Odstawić do całkowitego stężenia.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować