Gulasz ziemniaczano - pieczarkowy

0 (0 ocen)

Wegetariańska wersja gulaszu.

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
    200 g oczyszczonych pieczarek
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju
    3 łyżki pasty pomidorowej
    3/4 szklanki wody
    1 łyżeczka bazylii suszonej
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    szczypta chilli
    pieprz czarny mielony do smaku
    przyprawa uniwersalna lub sól do smaku

Gulasz ziemniaczano - pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz ziemniaczano - pieczarkowy 1. Czosnek posiekać, pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i pieczarki, dodać bazylię - smażyć około 5 min, mieszając. Następnie dołożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemnaki - smażyć jeszcze 2 - 3 min, mieszając.
  • Gulasz ziemniaczano - pieczarkowy 2. Całość zalać wodą, dodać paprykę mieloną i chilli. Dusić 10 - 15 min. Po tym czsie dodać pastę pomidorową, wymieszać. Chwilę dusić. Danie przyprawić do smaku.

Porady

Gulasz zyska na aromacie posypany obficie świeżo posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy