Gulasz wieprzowo-pieczarkowy z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. przygotowujemy marynatę.
2. oczyszczone mięso kroimy w kostkę i mieszamy z marynatą. odstawiamy na min. 1 godz. do lodówki.
3. cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle.
4. pieczarki oczyszczamy i pokrojone w plasterki dodajemy do podsmażonej cebuli. smażymy do momentu odparowania wody. odstawiamy.
5.jeśli chcemy w gulaszu dodatkowe składniki typu papryka, marchew to kroimy w kostkę i smażymy osobno na rozgrzanym tłuszczu.
6.w garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy zamarynowane mięso. gdy się podsmaży podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy pieczarki z cebulą i ew. resztę warzyw. dorzucamy też 2 listki laurowe i 3-4 ziarenka ziela ang., zmiażdżony czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. dusimy na małym ogniu do miękkości od czasu do czasu mieszając (jeśli woda odparuje to dolewamy ).
7. pod koniec gotowania dodajemy śmietanę z mąką wcześniej zahartowaną powstałym gorącym sosem. wlewamy do garnka i gotujemy kilka minut. ewentualnie doprawiamy.
Komentarze