Gulasz z soczewicy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rewelacyjny przepis, szybki i smaczny, a co za tym idzie zdrowy. Przepis pochodzi z programu Nigela Slatersa i jest fenomenalny jak na tak proste danie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowanie soczewicy zielonej
    20-30 dag boczku wędzonego
    2-3 marchewki
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta gałki muszkatołowej
    0,5 l bulionu
    3 łyżki masła
    2 cebule
    natka pietruszki

Gulasz z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy na większa kostkę, podsmażamy w dużym garnku na niewielkiej ilości oliwy.
    Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na plasterki, dodajemy do boczku, przykrywamy i dusimy razem przez 5 minut.
  • 2. Następnie dodajemy przyprawy ; paprykę, cynamon, gałkę oraz niewielką ilość soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i wsypujemy zieloną soczewicę. Całość zalewamy bulionem i dusimy ok. 30 minut. Jeżeli płyn za szybko zostanie wchłonięty możemy dodać wody.
  • 3. Cebulę obieramy i kroimy na cztery , jeżeli cebule są duże to na osiem części.Masło rozgrzewamy i dodajemy cebule , Dusimy na małym ogniu aż do miękkości cebuli i aż będzie lekko karmelizowana.
  • 4. Ugotowany gulasz posypujemy posiekana natką pietruszki i uduszona cebulą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gulasz z soczewicy