Rewelacyjny przepis, szybki i smaczny, a co za tym idzie zdrowy. Przepis pochodzi z programu Nigela Slatersa i jest fenomenalny jak na tak proste danie.
Gulasz z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy na większa kostkę, podsmażamy w dużym garnku na niewielkiej ilości oliwy.
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na plasterki, dodajemy do boczku, przykrywamy i dusimy razem przez 5 minut.
2.Następnie dodajemy przyprawy ; paprykę, cynamon, gałkę oraz niewielką ilość soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i wsypujemy zieloną soczewicę. Całość zalewamy bulionem i dusimy ok. 30 minut. Jeżeli płyn za szybko zostanie wchłonięty możemy dodać wody.
3.Cebulę obieramy i kroimy na cztery , jeżeli cebule są duże to na osiem części.Masło rozgrzewamy i dodajemy cebule , Dusimy na małym ogniu aż do miękkości cebuli i aż będzie lekko karmelizowana.
4.Ugotowany gulasz posypujemy posiekana natką pietruszki i uduszona cebulą.
Komentarze