Gulasz z karczku w sosie z czerwonego wina

0 (0 ocen)

Pyszny i prosty karczek w sosie, mój mąż go bardzo lubi

Składniki:

  • 0,7 kg karczku
    1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
    100 ml śmietany
    1 szalotka
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka sosu sojowego
    rozmaryn świeży lub suszony
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne
    papryka ostra
    papryka słodka
    1 łyżeczka oleju

Gulasz z karczku w sosie z czerwonego wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmażanie mięsa 1. Karczek umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną szalotkę oraz posiekany czosnek, podsmażyć.
  • Wlanie wina 2. Do mięsa wlać wino, chwilkę odparować. Dodać sos sojowy oraz przyprawy. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
  • Smacznego! 3. Wlać śmietanę, zredukować, ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku. Smacznego!

Porady

W trakcie duszenia można podlać mięso odrobiną gorącej wody

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy