Gulasz z karczku w sosie cebulowo serowy

0 (0 ocen)

Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach gulasz z aksamitnym sosem.

Składniki:

  • ok. 50 dag karczku pokrojonego w niedużą kostkę,
    mała marchewka,
    kawałek selera,
    kawałek pietruszki,
    1 cebula czerwona,
    2 cebule zwykłe,
    ok. 900 ml bulionu warzywnego lub drobiowego ( najlepiej rosół z wcześniejszego obiadu),
    200 g serka topionego (ja dałam gouda),
    1 łyżka mąki,
    2 łyżki śmietany 30%,
    pieprz, curry, ostra papryka do smaku,
    olej,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z karczku w sosie cebulowo serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szybkowarze (może być wysoka patelnia lub rondel) rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną czerwoną cebulę, pora, pietruszkę, marchewkę i mięso, obsmażamy aż będzie lekko złociste. Wlewamy bulion (ok. 500 ml), tak aby przykrył mięso, doprawiamy pieprzem i papryką. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez aż mięso będzie miękkie (ok. 45 min).
    Cebule zwykła obieramy, kroimy na pół, a potem w piórka. Cebulę podsmażamy na średnim ogniu, aby się podsmażyła, a nie udusiła. Po kilku minutach przekładamy do garnka ( rondelka w którym będziemy robić sos), zalewamy resztą bulionu ( ok. 400 ml).Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, po czym dodajemy serki topione, curry, ostrą paprykę, pieprz. Ściągamy z gazu, dodajemy śmietanę, mąkę i całość miksujemy za pomocą blendera. Gotowy sos wlewamy do uduszonego karczku, zagotowujemy. Jeśli jest zbyt rzadki to możemy zredukować sos.
    Podajemy z makaronem lub ryżem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować