Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach gulasz z aksamitnym sosem.
Składniki:
ok. 50 dag karczku pokrojonego w niedużą kostkę,
mała marchewka,
kawałek selera,
kawałek pietruszki,
1 cebula czerwona,
2 cebule zwykłe,
ok. 900 ml bulionu warzywnego lub drobiowego ( najlepiej rosół z wcześniejszego obiadu),
200 g serka topionego (ja dałam gouda),
1 łyżka mąki,
2 łyżki śmietany 30%,
pieprz, curry, ostra papryka do smaku,
olej,
Gulasz z karczku w sosie cebulowo serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W szybkowarze (może być wysoka patelnia lub rondel) rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną czerwoną cebulę, pora, pietruszkę, marchewkę i mięso, obsmażamy aż będzie lekko złociste. Wlewamy bulion (ok. 500 ml), tak aby przykrył mięso, doprawiamy pieprzem i papryką. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez aż mięso będzie miękkie (ok. 45 min).
Cebule zwykła obieramy, kroimy na pół, a potem w piórka. Cebulę podsmażamy na średnim ogniu, aby się podsmażyła, a nie udusiła. Po kilku minutach przekładamy do garnka ( rondelka w którym będziemy robić sos), zalewamy resztą bulionu ( ok. 400 ml).Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, po czym dodajemy serki topione, curry, ostrą paprykę, pieprz. Ściągamy z gazu, dodajemy śmietanę, mąkę i całość miksujemy za pomocą blendera. Gotowy sos wlewamy do uduszonego karczku, zagotowujemy. Jeśli jest zbyt rzadki to możemy zredukować sos.
Podajemy z makaronem lub ryżem.
Smacznego!
Komentarze