Aromatyczny gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką. Mięso drobiowe szybko się gotuje i już po 30 minutach rozpada się na widelcu. Gulasz podałam z kaszą jaglaną, było lekko, a jednak najedliśmy się do syta.
60 min
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
600g mięsa drobiowego gulaszowego (najlepiej z podudzi kurczaka lub indyka)
1 cebula
1 czerwona papryka
200g pieczarek
0,5 l bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego
łyżka kwaśnej śmietany + łyżka mąki do zagęszczenia (użyłam jaglanej)
Gulasz drobiowy z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę 2x2cm, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, pieczarki na ćwiartki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy mięso do zrumienienia. Mięso przekładamy do większego garnka, wlewamy bulion, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki, oprószamy je solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy paprykę i całość smażymy kolejnych kilka minut. Warzywa przekładamy do mięsa (powinno być już prawie miękkie). Gulasz dusimy do miękkości mięsa, pod koniec doprawiamy mocniej do smaku, na końcu dodajemy śmietanę zmieszaną z mąką, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.
Komentarze