Pyszny, kolorowy gulasz drobiowy. Powstaje szybko , a smakuje rewelacyjnie!Najczęściej podaje go z ryżem, kaszą, makaronem lub po prostu z pieczywem.
Składniki:
Składniki( na 3-4 porcje):
• 1 duża pierś z kurczaka,
• 2-3 podudzia z kurczaka bez kości,
• ok. 30-40 dag dyni (obranej i bez nasion),
• 1/3 czerwonej papryki,
• ½ cukinii,
• 1 cebula,
• ząbek czosnku,
• ½ marchewki,
• ok 1,5-2 szklanki bulionu lub wody,
• Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
• 2-3 łyżki mieszanki ziół toskańskich,
Gulasz drobiowy z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę i przyprawiamy solą, curry, ostrą papryką i smażymy na rozgrzanym oleju. Na drugiej patelni (rondelku) podsmażamy obraną i pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę i cukinię stare na tarce o grubych oczkach , dynię pokrojona w kostkę i posiekany czosnek. Wszystko podsmażamy i mieszamy z mięsem. Następnie całość podlewamy bulionem, przyprawiamy do smaku, przykrywamy i dusimy ok 15 -20 minut.
Smacznego!
Porady
Całość możemy zabielić. Możemy również dodać trochę koncentratu pomidorowego.
Komentarze