Drobiowy gulasz z dynią

0 (0 ocen)

Choć przepis może brzmieć na skomplikowany, gulasz powstaje szybko , a do tego rewelacyjnie smakuje!

Składniki:

  • Składniki na 4-5 porcji:
    • 1 duża podwójna pierś z kurczaka,
    • 1 czerwona papryka,
    • 1 duża marchew,
    • 1 cebula,
    • 30 dag pieczarek,
    • 50 dag dyni (obranej i bez nasion),
    • olej do smażenia,
    • świeżo mielony czarny pieprz,
    • cytrynowy pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • ok 1 kopiata łyżeczka tymianku,
    • ostra papryka do smaku,
    • 2 ząbki czosnku,
    • mały pęczek natki pietruszki,
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    • ok 1,5-2 szklanki bulionu,
    • 1-2 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Drobiowy gulasz z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dynia przed pieczeniem 1. Dynię kroimy w grubą kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy świeżo mieloną solą, pieprze oraz tymiankiem. Całość skrapiamy olejem i pieczemy około 30 minut, aż dynia zmięknie.
  • smażenie pieczarek 2. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do miękkiej dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. .
  • dodanie papryki 3. Gdy grzyby zaczynają być miękkie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość doprawiamy do smaku i smażymy aż papryka zmięknie.
  • przygotowanie mięsa 4. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę. Tak przygotowanego oprószamy świeżo mielonych czarnym pieprze, sola morską i cytrynowym pieprzem, papryką.
  • Dodanie marchwii 5. Przyprawionego smażymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy do niego marchew startą na grubych oczkach. Smażymy razem około 2 minuty. Następnie całość podlewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, przykrywamy i dusimy ok 5 minut.
  • dodanie dynii 6. Do mięsa dodajemy pieczarki z papryką oraz upieczoną dynię. Całość zabielamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Gotowy porcjujemy na miseczki. Dekorujemy natką pietruszki.

Porady

To pyszny jesienny obiad, który serwuje do ryżu, kaszy lub po prostu pieczywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować