Grochówka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Prawdziwa domowa grochówka na żeberkach wędzonych.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 300 gram wędzonych żeberek

    2 marchewki

    1 pietruszka

    5 ziemniaków

    1 szklanka łuskanego grochu

    Sól.pieprz

    Przyprawa maggi w płynie

    Vegeta

    2 listki laurowe

    3 ziela angielskie

    5 ziaren pieprzu

    Majeranek

    2 ząbki czosnku

    2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte żeberka przekładamy do garnka, dodajemy obraną cebulę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listki laurowa, zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy do miękkości mięsa, ugotowane mięso wyjmujemy, wywar przecedzamy, dodajemy groch, gotujemy do momentu aż groch będzie miękki, uważając żeby się nie rozgotował. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę, ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości warzyw. Mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, zagęszczamy zupę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą , pieprzem i przyprawą maggi, dodajemy roztarty majeranek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy