Gratin ze szpinakiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować gratin:
ziemniaki obrać, pokroić na półcentymetrowe plasterki. Ułożyć na dnie małej formy do zapiekania lub małej tortownicy wysmarowanej masłem. Czosnek obrać i pokroić na cieniutki plasterki. Ułożyć między ziemniaki. Mleko, jajko, ser połączyć ze sobą. Posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać i wylać na ziemniaki z czosnkiem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku ok 50 minut, aż wierzch się zarumieni.
2.Szpinak przebrać i wypłukać. Odsączyć nadmiar wody i wyłożyć na patelnie z łyzeczką masła. Dusić kilka minut (aż objętość zminiejszy się) dodać przeciśnięty czosnek. Posolić, popieprzyć do smaku.
3.Na upieczony gratin rozłożyć ciepły szpinak. Na szpinak zaś ułożyć jajko sadzone posypane szczypiorkiem.
Komentarze