Gratin ze szpinakiem i jajkiem

0 (0 ocen)

Danie powstało z moich ulubionych składników. Dodając do gratin szpinak i jajko powstało bardzo smaczne danie.

Składniki:

  • na 1 porcję potrzeba:
    gratin:
    300g ziemniaków
    3 ząbki czosnku
    szkl mleka
    2-3 łyżki startego sera żółtego- najlepiej ostrego
    1 jajko
    sól, pieprz

    100g szpinaku
    przeciśnięty ząbek czosnku
    sól, pieprz do smaku

    jajko
    szczypiorek
    sól, pieprz

    masło do smażenia


Gratin ze szpinakiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować gratin:
    ziemniaki obrać, pokroić na półcentymetrowe plasterki. Ułożyć na dnie małej formy do zapiekania lub małej tortownicy wysmarowanej masłem. Czosnek obrać i pokroić na cieniutki plasterki. Ułożyć między ziemniaki. Mleko, jajko, ser połączyć ze sobą. Posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać i wylać na ziemniaki z czosnkiem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku ok 50 minut, aż wierzch się zarumieni.
  • 2. Szpinak przebrać i wypłukać. Odsączyć nadmiar wody i wyłożyć na patelnie z łyzeczką masła. Dusić kilka minut (aż objętość zminiejszy się) dodać przeciśnięty czosnek. Posolić, popieprzyć do smaku.
  • 3. Na upieczony gratin rozłożyć ciepły szpinak. Na szpinak zaś ułożyć jajko sadzone posypane szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy