Granola

0 (0 ocen)

Granola- czyli zapiekane płatki owsiane ze słonecznikiem, sezamem, migdałami, miodem i mnóstwem innych pyszności. Warto zrobić ją samemu. Zaoszczędzimy nie tylko pieniądze, ale również zdrowie ;) Jest doskonała jako dodatek do jogurtu czy mleka. Polecam!

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych
    1 małe jabłko
    80 g ziaren słonecznika
    40 g ziaren sezamu
    1 łyżeczka cynamonu
    4 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki cukru trzcinowego
    150 g migdałów (w całości)
    szczypta soli
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    100 g rodzynków

Granola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22ssyoy 1. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do niego resztę składników (oprócz rodzynek) i dobrze wymieszać. Powstałą masę wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około 30-40 minut (warto co jakiś czas otworzyć piekarnik i wymieszać granolę) Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Ostudzoną wymieszać z rodzynkami. Tak przygotowaną domową granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Porady

Do granoli możecie dodać dowolne dodatki, np. orzechy, żurawinę itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy