Góralska kwaśnica

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

zupa łatwa w przygotowaniu i pyszna.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 6 łyżek
    - masło: 6 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - liście sałaty: 4 sztuki
    - bulion warzywny: 1 litr
    - ocet: 3 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - jajka na twardo: 2 sztuki
    - marchewka: 2 sztuki
    - natka pietruszki: 2 łyżki

Góralska kwaśnica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło sklarować w rondelku,dodać posiekaną cebulę i zeszklić.Wsypać mąkę, wymieszać i wlać bulion.Gotować 20 minut od czasu do czasu mieszając.Doprawić octem,solą i pieprzem.Marchewki pokroić w plasterki i gotować ok. 10 minut w osolonym wrzątku.Osączyć.Jajka obrać i posiekać.Liście sałaty rozdrobnić.Zupę podawać ozdobioną sałatą,natką,marchewkami i jajkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy