Góralska kwaśnica

4.99 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 4 osób

Przez lata mieszkałem u babci, która nauczyła mnie gotować. Teraz często posiłki robięwspólnie z mamą.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
    30 dag mięsa wieprzowego
    1 duża cebula (lub 2 mniejsze)
    olej
    2 łyżki mąki
    4 łyżki śmietany
    3 łyżki masła
    4 ziarenka pieprzu
    4 ziarenka ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    suszony majeranek (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.99 (144 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapusta kiszona

Góralska kwaśnica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Góralska kwaśnica 1. Pokrojone mięso i cebulę podsmażamy na oleju i przekładamy do garnka z gotującą się wodą z przyprawami. Po 15 minutach dodajemy kiszoną kapustę i dalej gotujemy, aż kapusta będzie miękka.
  • Góralska kwaśnica 2. Z masła i mąki robimy rumianą zasmażkę. Rozprowadzamy ją wywarem i wlewamy do zupy.
  • Góralska kwaśnica 3. Do zupy dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Kwaśnicę podajemy z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Kuchnia góralska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować